Opintomatka Ahvenanmaalle

02.05.2024 | Blogi

Kuluvana keväänä järjestettiin matkanjärjestäjille opintomatka Ahvenanmaalle ja minä sain lähteä sinne mukaan. Koska täältä Pohjois-Pohjanmaalta on aina niin pitkä matka Etelä-Suomeen, majoituin sekä mennen että palatessa Turun eri Sokos Hotelleissa. Mennessä testasin Sokos Hotel Wiklundia ja palatessa Sokos Hotel Turun Seurahuonetta. Molemmat ovat hyviä perustason hotelleja hyvällä hinta-laatusuhteella maittavine aamiaisineen ja mukavine huoneineen.

Sokos Hotel Wiklund, Turku
Sokos Hotel Seurahuone, Turku

Matkat Ahvenanmaalle ryhmämme teki Naantalista Långnäsiin Finnlinesin uusilla, hienoilla laivoilla. Menomatkalla Finnsiriuksen ja paluussa Finncanopuksen kyydissä. Laivat ovat identtisiä keskenään ja niiden matkustajille tärkeät palvelut löytyvät kätevästi parin eri kerroksen alueelta. Finnlinesin buffet antoi parastaan ja pääsimme myös tutustumaan niin normaalihytteihin kuin arvokkaisiin sviitteihinkin.

Laivan hytti kahdelle on siisti ja mukava
Laivan perhehytissä oli vuoteet hauskasti peräkkäin ja lapsilla on oma alue hytin perällä
Maksullisen Loungen puolella on tarjolla herkullista välipalaa juomineen

Ahvenanmaalla kevät oli jo Manner-Suomea edempänä. Ahvenanmaalla on vain noin 30 000 asukasta, siellä on rikollisuus pientä ja siellä on turvallista asua ja kulkea. Esimerkiksi autoja siellä ei juurikaan varasteta, koska kiinni jäisi viimeistään sitten kun lähtee auton kanssa laivalla Ahvenanmaalta pois. Ahvenanmaalaiset kannattavat mielellään omia paikallisia tuotteitaan ja yrityksiään, vaikka joutuisivatkin niistä hieman enemmän maksamaan. Näin he saavat palvelut pidettyä Ahvenenmaalla. Nuorista ahvenanmaalaisista suurin osa lähtee muualle opiskelemaan mutta palaa sitten opiskelujen jälkeen takaisin Ahvenanmaalle töihin ja kasvattamaan perheitään. Ahvenanmaalla on Suomen pienin työttömyysprosentti.

Långnäsissä nousimme bussin kyytiin ja lyhyen ajomatkan jälkeen olimme Amalies limonaditehtaalla ja Mercedes suklaatehtaalla. Ne sijaitsevat molemmat samalla pihalla. Tuotannon esittelyn jälkeen saimme herkkumaistiaiset ja teimme tuliaisostoksia.

Limonaditehtaan kauppa on pieni, kaunis ja vanhanaikainen
Saimme seurata suklaan valmistamista käytännössä

Maarianhaminan käyntikohteitamme olivat mm. Merikortteli, jossa on kuvattu myös osa Myrskyluodon Maija-elokuvasta, Merenkulkumuseo, joka tarjoaa mielenkiintoista nähtävää niin aikuisille kuin lapsillekin ja jossa ihailimme vieressä olevaa museolaiva Pommernia. Pommern on nykyään esteetön kohde ja sinne pääsee kulkusiltaa pitkin lastenrattailla tai pyörätuolilla. Kävimme myös Bomarsundin vierailukeskuksessa, joka tarjoaa aimo annoksen Ahvenanmaan historiatietoa sekä Jan Karlsgårdenin ulkoilmamuseossa, jossa on myös kuvattu osa Myrskyluodon Maija-elokuvasta.

Näyttääkö tutulta Myrskyluodon Maija-elokuvasta?

Smakbyn-ravintola on arvostettu ja erittäin suosittu ravintola Kastelholman linnan lähellä, jonka omistaa menestynyt kokki Michael Björklund. Micke ottikin meidät itse lämpimästi vastaan ravintolaansa.

Micke Björklund on ahvenanmaalainen kokki, joka tunnetaan mm. televisio-ohjelmasta Strömsö
Pääsimme tutustumaan myös Smakbyn kellariin, jossa säilötään pitkään kauniissa tynnyreissä erilaisia alkoholijuomia.

Ahvenanmaan pannukakku on perinteinen ahvenanmaalainen herkku, joka tehdään joko riisi- tai mannapuuroon. Jos haluat itsekin päästä maistamaan tuota herkkua etkä pääse paikan päälle niin Micken pannukakkuohje löytyy sivulta:

Michael Björklundin Ahvenanmaan pannukakku

Ahvenanmaan pannukakku on paksua ja täyttävää herkkua, jossa on päällä luumukiisseliä ja kermavaahtoa.

Ahvenanmaan musta leipä on perinneruoka, jota monet ryhmästämme osti paikallisesta kaupasta kotiintulijaisiksi.

Ahvenanmaan musta leipä on tummaa, maukasta leipää
hotell Pommern

Maarianhaminassa yövyimme hotelli Pommernissa. Matkan aikana kävimme tutustumassa myös muihin Maarianhaminan hotelleihin.

Matka oli antoisa ja Ahvenanmaalla viihtyisi toki pidempäänkin. Suosittu matkustusaika sinne on toukokuusta syyskuuhun asti mutta keskikesällä siellä on usein täyttä, joten laivat ja majoitukset kannattaa silloin varata hyvissä ajoin. Jos Teidän ryhmäänne kiinnostaa Ahvenanmaa kohteena niin ota yhteyttä, suunnitellaan juuri Teille sopiva ryhmämatka!

P.s. Valmismatkamme heinäkuussa suuntautuu Ahvenanmaan saaristoon, Brändöhön, ilmoittaudu mukaan! 😊

Virpi Naumanen

Virpi Naumanen