Höga Kusten ja Umeå

16.10.2024 | Blogi

Ruotsin Höga Kusten eli Korkearannikko on upea kohde kohtuullisen matkan päässä Pohjois-Pohjanmaasta, mutta silti yllättävän tuntematon paikka monille. Lokakuussa sinne kutsuttiin matkanjärjestäjiä tutustumismatkalle ja sain lähteä mukaan tälle innoittavalle matkalle. 🙂

Wasalinen Aurora Botnia

Matka alkoi Vaasasta Wasalinen kyydillä kohti Uumajaa. Laivassa saimme matkanjärjestäjille suunnatun opastetun kierroksen, jossa kiersimme katsomassa laivan hytit, lounget, tarkkailuhuoneen ja komentosillan sekä muut laivan tilat.

Tarkkailuhuone
Laivan ikkunallinen 4hlön hytti
Laivan mukava kapteeni kertoi ryhmällemme kapteenin työstään
Komentosilta

Saavuttuamme Uumajaan, lähdimme autolla heti ajamaan kohti Korkearannikkoa. Korkearannikko eli Höga Kusten on Pohjanlahden rannikkoalue, jossa maa on viime jääkauden jälkeen noussut 800 metriä, enemmän kuin missään muualla. Alueen pinta-ala on 1425 neliökilometriä, eli kyseessä on laaja alue jossa on paljon eri käyntikohteita. Korkearannikko hyväksyttiin UNESCOn maailmanperintökohteeksi vuonna 2000. Luonto on alueella jatkuvassa muutostilassa, sillä maankuori palautuu jäämassojen painosta edelleen. Maankohoaminen rannikolla on 9mm vuodessa.

Olofsfors Bruk

Kohti Korkearannikkoa meidän ensimmäinen pysähdys oli Olofsfors Bruk, joka on yksi Ruotsin parhaiten säilyneistä rautaruukeista, joka juontaa juurensa vuoteen 1762 saakka. Vanha ruukkialue, jossa on monta eri käyntikohdetta (mm. kauppa, kahvila, pari pientä hotellia, ravintola, museo) ja siellä järjestetään erilaisia tapahtumia. Alueelle on ilmainen pääsy ja kesällä ja jouluna se on erittäin suosittu käyntikohde. Ryhmille on saatavilla opas esittelemään aluetta.

Skuleskogenin kansallispuisto

Ensimmäisen yön yövyimme upeassa Elite Plaza hotellissa Örnköldsvikissä. Aamiaisen jälkeen lähdimme pienelle patikointiretkelle Skuleskogenin kansallispuistoon läntisen sisäänkäynnin puolelta. Muita sisäänkäyntejä löytyy sekä pohjoisesta että eteläisestä puolesta.

Skuleskogenista tuli kansallispuisto vuonna 1984. Sen ylpeytenä ovat kauniit, erittäin vuoristoiset maisemat, koskemattomat metsät ja tasaiset kalliot, kiinnostava kasvisto ja upeat näkymät.

Noin kilometrin kävelyn jälkeen pitkospuita pitkin pääsee ihastelemaan upeita maisemia
Reitti sopii erinomaisesti myös huonompijalkaisille

Skuleberget ja surströmming

Seuraava kohteemme oli vierailukeskus Skule Naturum, jossa saimme kuulla oppaalta Korkearannikon synnystä. Ihan vieressä on upea Skule Naturschen, jossa ihastelimme upeita maisemia ja pääsimme katsomaan kun taitava kokki loihti surströmmingistä eli hapansilakasta meille maittavat leivät.

Vieraillukeskus Skule Naturum
Upea Skuleberget taustalla
Via Ferrata-kiipeilyreitillä onnistuu kiipeillä neljällä eri vaativuustasolla ja helpoimman tason kiipeilyyn ei tarvita aiempaa kokemusta.

Surströmming on Ruotsin Pohjanlahden rannikolta peräisin oleva ja siellä perinneruoan maineeseen noussut ruokalaji, joka sisältää käynyttä silakkaa suolavesiliuoksessa.

Kun osaava kokki avaa hapansilakkapurkin, siitä ei lähde niin voimakasta hajua kuin monissa somessa levinneissä videoissa annetaan ymmärtää.
Kokkimme valmisti ulkona näin upeat leivät ja saimme hyvän ensikokemuksen hapansilakan syömisestä

Mjälloms Tunnbröd

Seuraavaksi matkamme jatkui ja pääsimme tutustumaan Mjälloms Tunnbröd- ohutleipäleipomoon ja ravintolaan sekä kauppaan. Tämä on erittäin suosittu paikka kesäisin ja pihalla on paljon istumapaikkoja ruokailijoita varten, sopii myös ryhmälle. Me pääsimme opastetulle kierrokselle leipomon sisälle.

Kaikilla on tarkkaan määrätyt suojapuvut päällä ennenkuin leipomoon saa mennä
Ohutleivän taikina valmistumassa
Valmis leipä mennyt jo tuotantolinjan läpi

Utsikt Höga Kusten

Seuraavana kohteenamme oli Utsikt Höga Kusten, jossa oli ehdottomasti upeimmat näköalat matkallamme. Tänne kannattaa ehdottomasti mennä Korkearannikko-matkalla!

Näissä maisemissa sielu lepää ja tänne olisi voinut jäädä pidemmäksikin aikaa istumaan ja syömään vaikka retkieväitä

High Coast Whisky distillery

Pääsimme myös tutustumaan useimmille ruotsalaisille tuttuun viskitislaamoon. Täällä mahtuu ryhmätkin ruokailemaan ja täällä saa opastetun kierroksen tislaamossa.

Idyllinen ravintola sisältäpäin
Wiskytynnyreitä oli valtavasti
Opaskierroksella

Hotellikierroksilla

Matkamme sisälsi myös usean hotellin esittelykierrokset, yksi hotelleista (Hernö Gin hotell Härnösand) oli vasta valmistumassa mutta pääsimme sinnekin rakennusmiesten sekaan ihmettelemään helmikuussa 2025 avattavaa hienoa hotellia. Yksi upealla paikalla oleva hotelli on Hotell Höga Kusten, jota voin lämpimästi suositella.

Helmikuussa 2025 avattava Hernö Gin Hotelli, jossa kävimme suojavarusteet yllämme tutustumassa.
Hotel Höga Kusten sijaitsee upean Höga Kusten sillan vieressä ja pihalla on mukava lahjatavarakauppa ja kivalta näyttäviä kävelypolkuja.

Uumaja

Viimeisen yön vietimme Uumajassa Clarion hotellissa. Uumaja on upea kaupunki, jossa on paljon nähtävää ja keskustan hotelleista pääsee kävelemällä ostoksille lukuisiin kauppoihin ja kävelemään kaunista Uumajajoen vartta pitkin. Uumaja kannattaa ehdottomasti ottaa mukaan samalle matkalle Korkearannikolla käynnin kanssa. Itse tutustuin viime kesänä Uumajaan joten tällä matkalla en osallistunut Uumajan kierrokseen hotelliyötä lukuun ottamatta.

Wiimax järjestää ensi kesälle valmismatkan Korkearannikolle ja Uumajaan, matka tulee pian myyntiin matkakauppaamme. Lämpimästi tervetuloa mukaan! Suosittelen Korkearannikkoa ja Uumajaa lämpimästi myös yksittäisille ryhmille kohteeksi, ota yhteyttä niin suunnitellaan juuri teidän ryhmällenne sopiva matkapaketti! 🙂

Virpi Naumanen

Virpi Naumanen