Kun koulut jo olivat alkaneet ja suurin ruuhka Ahvenanmaalla hellittänyt, suuntasi meiltä ryhmä Ahvenanmaata ihastelemaan. Reittinä oli pohjoinen saaristoreitti, eli matka tehdään uskomattoman kauniin saariston läpi yhteysalusten kyydissä ja matkalla yövytään saaristohotellissa ennen kuin matka jatkuu kohti Maarianhaminaa. Tällä tavoin saadaan paljon enemmän irti Ahvenanmaan saaristosta, kun ei vain mennä isolla laivalla Maarianhaminaan ja takaisin.

Valmismatkamme reitti kulki ensin Vartsalan lossilla pienen pätkän, sitten yhteysaluksella Vuosnainen-Åva ja ensimmäisen yön majoitus hotelli Gullvivanissa ja matka jatkui seuraavana päivänä yhteysaluksella Torsholma-Hummelvik.





Saaristohotelli Gullvivan sijaitsee Brändössä ja on ainut hotelli tällä pohjoisella saaristotiellä. Hotellin pihalla oli asiakkaidemme keskuudessa aiheuttanut hämmennystä lukuisat Espanjansiruetanat, joita kutsutaan myös nimellä tappajaetana, sillä se syö lähes kaikkia kasvilajeja, kuollutta kasviainesta sekä kuolleita eläimiä. Se on luokiteltu Suomessa kansalliseksi haitalliseksi vieraslajiksi ja se saattaa kantaa kolibakteeria, koirille vaarallisia matoja ja listeriabakteeria. Nämä etanat eivät kuitenkaan ole vaarallisia ihmisille eikä niitä tarvitse pelätä – jos sellaista koskisi, pitäisi kädet pestä.
Aikainen aamu hotellissa alkoi aamiaisella, jonka jälkeen bussi suuntasi kohti Torsholmaa ja siellä yhteysaluksella Hummelvikiin. Osaava oppaamme Marja nousi bussin kyytiin ja oli loppupäivän ryhmän mukana. Oppaan mukanaoleminen antaa matkaajille hurjasti, sillä näin ohikiitävät maisemat saavat tarkemmat selitykset ja tarinat heräävät matkalla eloon. Matkalla opas kertoi Anni Blomqvistista – Myrskyluodon Maijan kirjoittajasta, joka asui koko elämänsä Vårdön Simskälan saarella Ahvenanmaalla. Sitten käytiin Bomarsundin raunioilla, joka on kiinnostava kohde. Bomarsundin linnoitusta rakennettiin vuosina 1830-1854. Siitä piti tulla Venäjän laivaston tärkeä tukikohta, mutta vain osa linnoituksesta valmistui.


Tässä välissä oli aika käydä täyttämässä vatsat tunnetun kokin, Michael Bjöklundin, ravintola Smakbyssä. Björklund on tunnettu mm. televisio-ohjelmasta Strömsö. Hän on Ahvenanmaan tunnetuin kokki.


Smakbyn vieressä on Kastelholman linna, joten sinne siis seuraavaksi! Kastelholman linnaa alettiin rakentaa 1300-luvun loppupuolella ja siitä tuli Ahvenanmaan hallintokeskus 1400-luvun alussa. Linna piti asemansa vuoteen 1634, jolloin Ahvenanmaa liitettiin lääninuudistuksessa Turun lääniin. Tämän jälkeen linna rappeutui nopeasti ja vuoden 1745 tulipalon jälkeen linnaa käytettiin enää viljavarastona. Rauniota konservoitiin 1890-luvulla ja siitä tehtiin Ahvenanmaan ensimmäinen kulttuurihistoriallinen museo.


Matka jatkui Saltvikin kirkonkylän kautta kohti Maarianhaminaa, jossa oli vielä kaupunkikierros ennen hotelli Park Alandiaan menoa.

Hotelliin kirjauduttua oli vielä ilta aikaa tutustua Maarianhaminaan kävelemällä, sillä hotelli oli kätevästi ihan keskustassa.





Seuraavana päivänä oli vielä aamupäivällä aikaa viettää Maarianhaminassa, kunnes matka jatkui kohti Långnäsin satamaa. Matkalla kuitenkin pistäydyttiin tuliaisostoksille idylliselle Amalias lemonaditehtaalle ja samalla pihalla sijaitsevalle Mercedes suklaatehtaalle.


Sitten oltiinkin jo Långnäsin satamassa, josta lähti Tallink Siljan Baltic Princess ja kyyditsi ryhmämme Turkuun. Turusta olikin enää jäljellä vain ajomatka takaisin Pohjois-Pohjanmaalle. Antoisa reissu on nyt takana ja saimme paljon positiivista palautetta mm:
”Matka oli mukava ja onnistunut. Ville oli rauhallinen kuski ja kuljetti meitä turvallisesti paikasta toiseen. Kiitokset hänelle. Toisen päivän opas oli erittäin asiantunteva, kiitos myös hänelle.”
”Matka oli hyvä ja saimme erinomaisen oppaan tarinoinnista paljon tietoa, mikä teki reissusta mielenkiintoisen. Ilman opastusta olisimme vain ihailleet erilaista maisemaa kuin kotipuolessa. Kuski Ville oli hyvä ja hän palveli meitä hyvin. Tuli juttelemaan ja auttoi avun tarpeessa olevia. Hotellit olivat hyviä yöpymiseen. Lounas Mikken ravintolassa oli erinomainen. Linja-auto oli tilava ja pitkällekin henkilölle jäi jalkatilaa, siitä iso plussa.”
”Matka oli kokonaisuudessaan hyvin suunniteltu. Hieno elämys oli päästä muillekin saarille losseilla ja saaristolautoilla. Hotellit oli tarpeeksi tasokkaita. Tutustumiskohteet oli hyvin valittuja ja erityisen mukavaa oli oppaan mukanaolo, joten saimme paljon tietoa ja kertomuksia kohteista. Kuuluisan kokin Michael Björklundin ravintolassa Smakbyssä nautimme maukkaan lounaan. Kuljettaja oli rauhallinen ja taitava huolehtien hyvin meidän mukavasta porukasta. Nimimerkki: ”Tyytyväiset matkustajat”
”Kiitos mukavasta matkasta. Mielestämme matka meni kaikin puolin hyvin ja siitä iso, iso kiitos kuuluu kuljettaja Villelle. Hän hoiti kaikki kirjautumiset ja pysähdykset sekä tiedottamiset hienosti, ystävällisesti ja rauhallisesti. Mies paikallaan! Säät suosivat meitä matkan ajan, vaikka sadekuuroja oli välillä, yöllä ja ajomatkan aikana. Ohjelma kaikkineen oli mielenkiintoinen ja opas todella hyvä ja ammattitaitoinen. Oli ilo kuunnella hänen kuuluvaa ja selkeää kerrontaa. Lounaspaikka Smakbyn ravintolassa oli maukas ja paikka hieno. Sopivasti olitte suunnitelleet ohjelmaa ja vapaata aikaa omatoimiseen tutustumisiin.”
Ja vielä kuljettajamme Villen kommentit matkasta: ”On kyllä hieno paikka tämä Ahvenanmaa. Huippu reissu oli ja meillä oli hyvä porukka. Lähtisin vaikka heti uudestaan!”
